Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 10:51 - Записки по Ленин
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 3296 Коментари: 0 Гласове:
0



Под очите на Запада (1911) Джоузеф Конрад

 

В истинската революция най-добрите характери на излизат отпред. Насилствената революция попада първо в ръцете на тесногръди фанатици и тиранични лицемери. След това идва ред на всички претенциозни интелектуални неудачници на времето. Такива са началниците и вождовете. Ще забележите, че съм изпуснал обикновените мошеници. Честните и справедливите, благородните, човечните и преданите натури, алтруистите и интелигентните могат да започнат едно движение, но то им се изплъзва. Те не са вождовете на революцията. Те са нейни жертви: Жертви на отвращението, разочарованието, често на угризенията. Надеждите гротескно излъгани, идеалите окарикатурени – това е дефиницията на революционния успех.

image

Записки от мъртвия дом Достоевски

 

Който е включил от властта, от неограничената възможност да унижаваш друго човешко същество... автоматично губи власт над собствените усещания. Тиранията е навик. Тя има свой собствен присъщ живот, тя се развива накрая в болест. Навикът може да убие или огруби най-добрия човек до нивото на звяр. Кръвта и властта отравят... Човекът и гражданинът умират в тирана завинаги; връщането към човешкото достойнство, към покаянието, към възраждането става почти невъзможно.

 

Ленин, неговият подход е винаги разсъдъчен, никога емоционален.

Мрази религията. Тя е враг. Мрази светците. Колкото по-чисти, толкова по-опасни.

 

Ленин смесва диктатурата на пролетариата с диктатура над пролетариата.

Много по-добре е да спорим с щикове, отколкото с тезите на опозицията.

След като с щикове не успява да измъкне зърното на селяните прибягва до НЕП нова икономическа политика. Връща малко от малко частната собственост, за да потръгнат нещата.

Ленин дава на хората конституция през 1918. Тя е изработена от Сталин по указания на Ленин. Включва диктатура на пролетариата, която той нарича специален вид тояга, нищо повече.

image

Ленин пита Какво да се прави? Пише революционно ръководство как да се вземе властта с помощта на малка група предани на своя вожд въоръжени мъже. Всъщност държавата за Ленин не е нищо друго освен група въоръжени мъже. Комунизмът не нищо друго освен съветска власт плюс електрификация. Затова е нужна желязна пирамидална партийна дисциплина. Да вземе цялата власт за партията. Да се разправи с враговете вътре в партията. Да съсредоточи цялата власт в свои ръце. Да създаде авангарден елит, предан на него.

Ленин пише „Кой-кого“

Чърчил за войната със Съветска Русия от 1919: „След покоряването на всички хуни – тигрите на света, - аз няма да отстъпя да ме победят бабуини.“ Но отстъпва западните хора са се наситили от война, а комунистите са целеустремени. Знаят какво искат – властта, и как да я постигнат – със сила.

 

На смъртно легло под грижите на Сталин. Кои ще са наследниците? Троцки е прекалено увлечен по административната страна на нещата. (Административна е евфемизмът на Ленин за сила и терор) „Сталин е прекалено груб... нетърпимо за Генерален секретар. Затова предлагам на другарите да обсъдят начин за отстраняването му от този пост.“

 

по „Съвременността“ на Пол Джонсън



Тагове:   Ленин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 810086
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930