Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2010 09:14 - Как Борисов прави бюджетни реформи и как Тачър прави бюджетни реформи.
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 1454 Коментари: 0 Гласове:
2



Правителството излезе с нов план за актуализация на бюджета. Човек би предположил, че ще се затягат колани. Бойко затяга колана от едната страна и го разхлабва от другата. В центъра на плана ще е отличникът на държавата – МВР, което трябва да събира задължения и бандероли и глоби.

 

Бойко Борисов: „Ако трябва на всяка будка, ще сложим полицай. Затова и от МВР съкращаваме 13%, а не 20%, за да има и на всяка будка полицай. Няма да допущаме повече да ни тревожат в тази посока.“

 

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/05/896967_kabinetut_izburzva_s_aktualizaciiata_na_bjudjeta/


 

 

„Данъчни, митници, МВР и ДАНС под ръководството на прокуратурата в момента правят специализирани екипи, в резултат на чиято работа се очаква да бъдат събрани до 500 млн. лв. повече от цигари, алкохол, горива и строително желязо, посочи премиерът.“ http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2959871

image

 

Нека хората с дясно мислене да не се радват на тази актуализация, която просто води до допълнителен дефицит.

А има алтернатива, която е дясна, а не популистка. Как Маргарет Тачър удвоява заплатите? Уволнява половината персонал и дава парите на другата половина, които трябва вече да работят и повече. (Увеличаването на работата за оцелялата половина не е двойно, тъй като много от съкратените преди не са вършили никаква работа) Отговорът за нас е електронното правителство. Трябва да се намали ненужната бюрокрация. Която никаква работа не върши. Похвално е, че правителството се реши на такава стъпка. Трябва да видим как ще я изпълни. Дали ще има реални и трайни съкращения на щата? Т.е дали това няма да са предимно съкращения на незаети места в съответните министерства, които те пазят за такива случаи, за да се запазят места. Дори и да бъдат съкратени много скоро служителите биват наемани отново, при което цялата реформа се обезсмисля.

 

Какво би могло да стане със съкратените? Да започнат да се развиват на пазара. Да започнат свой бизнес? Може ли това да стане у нас? Може имаме от началото на кризата натрупани по банки 5 милиарда лева спестявания. Българинът спестява за черни дни. Тези пари би могъл да ги инвестира в бизнес. Друг въпрос е по-важен има ли българинът предприемаческа култура и готов ли е да поеме риск и да прояви самоинициативност. За англичаните на острова отговорът е да. За нас съм по-скептичен.

 

Ако направим сметката излиза, че правителството ще изхарчи 889 милиона лева повече, а предвижда да събере от съкращения и по-висока събираемост 900 милиона. На това се вика смел подход. http://ikonomika.org/?p=3825 Точно по кейнсиански ще наливаме пари в инфраструктурни проекти в магистрали и пътища, които трябваше да са отдавна готови. Нищо после ще искаме отчет от Плевнелиев. Нищо чудно, че у нас левицата в лицето на БСП е в тотален колапс . Все пак сегашното правителство провежда лява политика, за какво ни е БСП?

 

Засега харченето е напълно реално, а приходите са просто оптимистична прогноза на правителството.

Нека днешния ден да се насладим на Гергьовденския парад и на хеликоптерите за 300 милиона лева и да гледаме какво се случва в Гърция. Натам сме тръгнали при това не като туристи. Както казва премиерът ни "когато мечката играе в комшиите, ще дойде и в твоя двор да играе".

image
 



Тагове:   бюджет,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807227
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031