Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2013 22:09 - Защо трябва да може да се продава земя на граждани на ЕС?
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 3628 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Парламентът днес потъпка основен принцип не само в правото, но и във всякакви цивилизовани взаимоотношения. Принципът е: договорите трябва да се спазват. На латински: Pacta sunt servanda. През 2005 г. България подписва договор за присъединяване към ЕС. В този договор ясно е  записано, че в срок от седем години страната ни може да налага ограничение върху правото на придобиване на земеделска земя от граждани на друга държава-членка. След изтичането на този преходен период България няма право да дискриминира по национален признак нито една друга държава-членка на ЕС, що се отнася до закупуването на земеделска земя (Договор за присъединяване на България и Румъния към ЕС, Приложение VI, 3, 2). Този международен договор страната доброволно ни подписва и ратифицира. Това е суверенната воля на държавата ни. Ратифицират го и всички други държави-членки на ЕС. Днес Народното събрание на България наруши договора, който страната ни е подписала, удължавайки мораториума върху закупуването на земя от чужденци в това число и граждани на ЕС.

С желанието си да се присъединим към ЕС, ние трябва да сме склонни да поемем и задължения. Първото ни задължение е да спазваме правилата, които правила са за всички. Едно от първите правила в ЕС е правото на недискриминация по национален признак в ЕС. Държавата ни с днешното парламентарно решение наруши това право и плю в очите на всичките други 27 държави-членки на ЕС.

Освен, че решението ни е несправедливо, то е глупаво. Държавата ни ще бъде осъдена от Съда на ЕС за неспазване на  договорите и ще бъде принудена да плаща глоби докато не разбере къде се намира.

Освен юридически бих искал и приведа и икономически аргументи. В пленарна зала се изказаха страхове, как богатите чужденци ще дойдат на талази да изкупят хубавата плодородна и най-важното евтина българска земя, за която са се били нашите герои далече в историята назад.

Единственото на което мирише този страх е на лицемерен популизъм. Хора, и да купят чужденците българската земя, тя тук си остава. И парите, с които са я купили пак в България остават, освен ако не са решили да ги изнесат. Парите могат да ги изнесат, но земята не. Никой не може да си отнесе земята я в Германия, я в Белгия. Тя тук си остава и няма къде другаде да бъде!

Защо ни е страх от чужденците? И днес съществува възможността чужденци да купуват земеделска земя, като регистрират фирма у нас по системата на българското право. Пропаднала ли е държавата заради това? Не е ли обратното вярно. Няма ли всъщност икономиката да се раздвижи от новите инвестиции?

Казват щели да се качат цените на земята, ако чужденците тръгнат да я купуват. Това е така. В последните години цената на земеделската земя скочи и то скочи именно заради пустия му Европейски съюз и субсидиите, които дава за селско стопанство. Не се ли радвате, вие собственици на земя, че ще ви предложат повече за нея? Не се ли радваме, че ще дойдат повече инвеститори от запад, които ще купят земята не за да се наслаждават на пейзажа, който притежават, а за да я обработват и да печелят от нея.

Никой няма да изкупи земята, ако хората доброволно не я продадат. Хората доброволно няма да я продадат, ако не им е изгодно да го правят. Ако пък им е изгодно, ако са сметнали, че ще спечелят от размяната на пари срещу земя, стига да не е насилническа, а доброволна, срещу какво се противим? Срещу свободната воля на стопаните ли?

Едва ли някой в Народното събрание е толкова наивен да си помисли, че този популистки номер ще мине. Всяка партия, която е в криза и иска да спечели допълнително гласове яхва метлата на популизма. В момента всичките партии са в това положение. Информираният гражданин, обаче не бива да се подава на такива илюзии, защото са евтини, грозни и вредят на името ни като правова държава, а то и без това не е много добро.

Добрин Станев




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Браво!
22.10.2013 23:10
Поздравления за точния постинг.
Омръзна ми от евтин популизъм!
цитирай
2. staler - всеки договор подписан против и...
28.10.2013 06:27
всеки договор подписан против интересите на суверена,може и трябва да бъде смачкан на топка ,след това -старателно изпънат и нарязан на правилни квадрати и правоъгълници и окачен на пирона в наи близкия клозет.всяка фирма и сега може да закупи земеделска площ,но ако прекрати съществуването си в българския регистър,ще загуби и правото на собственност,така че ,например физическо лице ,останало приемник на пасивите и активите на въпросната фирма ,не може да докаже в съда законово основание,да ги притежава.по просто казано,въпросния чифут остава на сухо.земята не може да се изнесе---това е гениално!!!само малка подробност е че които е собственник на земята тои е господар на територията.попитаи и сорос ,и тои ще ти го потвърди.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807240
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031