Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2016 09:56 - О неразумни, юроде, защо завършваш безпросветен?
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 2949 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обществените обсъждания на реформите в образованието показват, че в зрялата част на нашето общество до голяма степен липсват двете основни качества, които образователната система трябва да възпитава - способност за идентифициране на истински проблеми и критично мислене. Вместо конструктивни дебати имаме кресливи емоции и хвърлени оставки. По-лошо е, че никой не говори за реалните проблеми на българското образование. Щели да преместят Паисий от шести в девети клас. Чудо голямо! Аз също не съм го учил в шести клас.

Хора, давате ли си сметка, че българската образователна система е система на чудовищно неравенство? Ако имаш късмет да попаднеш в някоя от елитните гимназии, било то езикова или математическа, ти ще се оправиш в живота било като програмист, било с емигрантство. Ако обаче животът те хвърли в гимназията в Ихтиман, най-вероятно въобще няма да завършиш, защото средната оценка от матурата по български език там е 2.658. Не по-различно е положението в Бойчиновци, Ямбол и Перник. Дори в София положението е зле. Толкова много училища съществуват само и само, за да държат младите извън улицата и престъпността. Това не са образователни институции, а затвори за малолетни с облекчен режим. Какво става с тези хора след като завършат не знам. Знам обаче, че от там ще излязат неразумните юроди на нашето време, които може и да се славят или да не се славят да се нарекат българи, но няма да могат да четат.

Искам да кажа следното. Българската образователна система масово бълва функционално неграмотни хора. Да, те могат да четат, могат и да пишат, но не могат да разберат това, което четат. Каква икономика и какво общество очакваме да сътворим с тези кадри? Не държава имаме, а бостан - главна тиква сред поле от тикви. Казват, че по-лесно се управлявало така. Ама какво управление е това?

Д. Станев



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. bgman13 - Добро утро, хора! Добро утро, гр...
06.02.2016 10:54
Добро утро, хора! Добро утро, град!

Как спахте? Да, топлата вода за момента, наистина е спряла (и градът вече това го знае). Ама се чака водопроводчик (обарзован наистина, а не само взел диплома), да установи проблема и да я ремонтира.
цитирай
2. sestra - Е и образователната система ли е виновна за това?
06.02.2016 12:01
Ако Сте забравили, образоването е най-малкото двустранен процес, а във възрастта за училище и тристранен в следната последователност; родители - деца - учители. Ако нямате родители, които подготвят децата си за съзнателно самообучение, то те никога няма да стигнат до учителите, които им трябват за тази цел. Имаме съвсем друга картина на лице. Да продължавам ли да разсъждавам? Според мен всичко се вижда като на длан. С каквото се занимават големите, с това ще се занимават и децата им. Ако децата мислят да се образоват, което е много повече формиране не навици за учене, а не наливане на знания, то те ще се развиват като самостоятелни личности. Ако не - няма никакъв шанс за тях. Те сами няма да си го дадат благодарение на своите родители и своята среда.
цитирай
3. eutopia - Точно това е проблемът, г-жо сес...
06.02.2016 12:31
Точно това е проблемът, г-жо сестра. Ако имат късмет да се родили с добри родители, то добре, ами ако нямат този късмет? Ако родителите им не могат да им обръщат внимание, защото трябва да работят на пет места или пък са в странство, за да им осигурят що-годе някакъв жизнен стандарт децата остават ощетени при това без да са виновни за нищо. Виновно ли е детето за средата, в която се ражда и израства. Училището може да намали това неравенство и да им даде шанс в живота, ако родителите не могат да си го позволят.
цитирай
4. bgman13 - Виновно ли е детето за средата, в ...
06.02.2016 21:16
eutopia написа:
Виновно ли е детето за средата, в която се ражда и израства.


Виновен е комунизма. Въпреки, че по времето на комунизма средното ниво на образованост на българите беше над средното равнище за Западна Европа и САЩ.

Ама нищо - ще се оправим. Но първо трябва да станем част от Турция. Че с членството си в ЕС, нещо ударихме на камък. За което е виновен комунизмът. Да не забравяме комунизмът! Да помним! И колкото по-зле става, толкова повече да си го спомняме с бяс. Като противодействие на тия дето си го спомнят с умиление.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807270
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031