Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.06.2016 19:23 - Май ни наплескаха...
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 9933 Коментари: 16 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Не се плашим от руснаците, нито от компаниите им, нито от енергийните гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме. Ей така "дипломатично" ексминистър Дянков реагира през 2012 г., когато стана ясно, че "Атомстройекспорт" съди НЕК в арбитража в Женева заради АЕЦ "Белене".
      Позицията на премиера Борисов претърпя през годините всякакви обрати. Втора атомна бе ту гьол, ту необоснован проект, ту без нея икономиката ни щяла да банкрутира. Той я замразява и размразява неведнъж, кога според капризите си, кога слушайки чужди съвети. Било то брюкселски или задокеански. Накрая се изплаши и спря проекта. Лично той, както сам си се хвалеше.
      И днес имаме какво?
      Имаме енергийна стратегия до 2020 г., приета от първия кабинет на Борисов през 2011 г. В нея черно на бяло пише, че България ще развива ядрената енергетика и ще изгради 2000 МВт ядрени мощности.
     Имаме сертифицирана площадка за изграждане на атомна централа. 
    Имаме готов и окомплектован реактор.
   Имаме похарчени много пари, вложени време и труд на специалисти. 
    Имаме присъда в международен арбитраж за над 1,2 млрд. лв.
   Имаме управляващи, които създават стратегически документи колкото да се отчетат пред Брюксел и които забравят написаното в тях на мига, след като им ги приемат.
    Имаме премиер, който за пореден път вчера "обърна палачинката", призовавайки политическите партии с "връзки в Русия" да помагат за решаване на казуса с реактора.
      При всичкото това "имане", нямаме най-важното - работеща АЕЦ "Белене". Към днешна дата тя можеше вече да е в експлоатация. Това вероятно е световен прецедент и поредното доказателство, че сме уникално сбъркана държава, която очевадно нито може да си прави сметките, нито да отстоява националните си интереси. Може само да "пляска" партньорите си и да тегли заеми, за да плаща за щуротиите на плескачите.


Светла Василева
 



Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aveboko - АЕЦ "Белене". Към днешна дата тя можеше вече да е в експлоатация. Цъфтежът на налъма не се състоя.
16.06.2016 19:39
Сбъркаността не е проблем на времето и мястото, когато е ситуирана от конюнктурата...Проблемът е субективен в обективната реалност. Обстоятелствата са тоже част от пейзажа на реалността.
Цъфтежът на налъма не се състоя, за сметка на президент и премиер.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Светла!
16.06.2016 21:03
Най - малкото, редно е тези, които са спрели проекта, да платят тези признати 550 милиона задължения към руската фирма или да намерят начин да ги възстановят на хазната
Или солидарно, всички, които са съдействали да се стигне до това съдебно решение, да си разпределят сумата/ не за внасяне в банкиовата им сметка, а за плащане/

Хубава вечер!
цитирай
3. vencivaleri1951 - Привет Чара!
17.06.2016 03:53
Най -тъжното в случая е липсата ни на минимално чувство за самосъхранение.
Борисов седма година говори лъжи и тъпотии. Като изключим първата година на управлението му\когато наследи 8млрд от предишния кабинет\ е все на дефицит.
Задлъжняхме , намаляхме, грам инвестиция от вън\като изключим траншовете от Брюксел\ и никъде не ни броят за живи. Много се чудех какво ще измисли, та колегите ти да го раздухват и да се "замете под килима" осъдителната присъда за нас. След "Южен поток" беше, че ставаме производители и търговци на въглеводороди. Днес с изявлението си, че няма да воюва с руснаците по море е направо за "Оскар"
Тъжното е, че ще продължаваме да си го избираме и журналистиката ще продължава да "върви след победителя"...
цитирай
4. josarian - Светле, тая работа не е като оная - да те напляска някой по дупето и да ти стане хубаво.
17.06.2016 06:14
Ако си направиш труда да прочетеш поста на Георги Котев, отстоящ неслучайно пет левги под теб, предвид червената мордорация (имам предвид, че си изстреляна на първа от нечие знайно червено копито), ще научиш някои прелюбопитни подробносто относно сагата с осъждането. Препоръчвам на всички прочели твоя текст да прочетат и неговия. И, да попитам - какво щяхме да правим със свръхпроизводството на електричество? Само не ми бърборете, че ще го продавате, защото в момента няма кой да купува. И не е зле да отговорите кой щеше да плаща десетилетия Беленската централа?
Ето статията на Котев: http://gikotev/drugi/2016/06/16/zagadki-okolo-osyjdaneto-na-nek-za-aec-quot-belene-quot.1458282
цитирай
5. chara - Ако плащането на 167 000 евро на ден не е напляскване, здраве му кажи!
17.06.2016 08:59
Иначе това, което ни се случи в арбитража е нагледен пример за онова,
което предстои, ако бъде прието споразумението за Трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство (ТТИП) с клаузата ISDS в него.

Чужди инвеститори (като Атомстрйекспорт, ЕВН, ЧЕЗ) ще си ни съдят в арбитражи, заобикаляйки националната правна система. Производствата са едноинстанционни, решенията не подлежат на обжалване, само на изпълнение.

В момента ЕВН води дело в частен арбитраж срещу държавата за нереализирани печалби в следствие на регулаторни решения на КЕВР. И ще го спечели.
Така че стягайте се да плащаме...
цитирай
6. josarian - Да се плащат излишни пари не е добре, спор няма. Затова казвам, че плащането на 22млрд.лв. в продължение на 30 години, без да има належаща нужда не е приятно.
17.06.2016 09:41
chara написа:
Иначе това, което ни се случи в арбитража е нагледен пример за онова,
което предстои, ако бъде прието споразумението за Трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство (ТТИП) с клаузата ISDS в него.

Чужди инвеститори (като Атомстрйекспорт, ЕВН, ЧЕЗ) ще си ни съдят в арбитражи, заобикаляйки националната правна система. Производствата са едноинстанционни, решенията не подлежат на обжалване, само на изпълнение.

В момента ЕВН води дело в частен арбитраж срещу държавата за нереализирани печалби в следствие на регулаторни решения на КЕВР. И ще го спечели.
Така че стягайте се да плащаме...


В тази връзка най-правилно е да се извадят подписаните договори и да се потърси отговорност на поставилите ги, подписали против националните интереси. Лошото е, че винаги енергийните договори да подписвани в интерес на Русия и против наш интерес. Енергийна мафия, да я наречем. Комбинирана с национално предателство в интерес на чужда държава. И не се лъжи - руснаците гледат единствено и само своя интерес, ненужно твоите другари им се слагат. Не сме собственост нито на Русия, нито на САЩ. А когато имаш проядена от корупция държава, корупционно подписани неизгодни договори, целенасочено дестабилизиране на държавата от Империята на Злото, включваща и местните комунисти и тяхната енергийна мафия - тогава с всяка крачка настъпваш мина. Обикновено руска.
цитирай
7. krumbelosvet - Да напомня, Симеон Втори възобнови проекта Белене, след като румънският премиер
17.06.2016 10:02
нахално му каза в очите, че България ще преняся и ще купува румънски ток. Така той изпадна в немилост пред новите братя, а несъгласието му за войната в Ирак го изхвърли окончателно от играта, като алчен реститут и дървосекач. Преди тия грешки му даваха зорле имотите заедно с горите.
Но царя настрана. Важното е, че с цар или без, нямаме суверенитет, КАКТО ГО НЯМА ЦЯЛА ЕВРОПА. Не е права авторката, че сме "уникално сбъркана държава". То и континентът не е уникален. Колко държави на света имат суверенитет? Само за една-две може да се разсъждава, донякъде...
цитирай
8. apostapostoloff - АЕЦ "Белене" е НАПЪЛНО
17.06.2016 11:12
излишна! Преди да пишете, разследвайте! Ако го бяхте направила, щчхте да узнаете, че в момента имаме толкова ток, че не знаем какво да го правим. За чий х@й ни е това "Белене"? Стига с тия комунистически идиотщини!
цитирай
9. chara - Белене не беше излишна, ония 1300 МВт, които ни трябваха "умниците"
17.06.2016 11:36
в политиката ги набавиха с ВЕИ, с които сега се чудим какво да правим и как да ги балансираме. Ангажиментът ни беше 300 МВт ВЕИ към 2020.
За чия сметка се случи бумът с ВЕИ през 2012?
Кога Борисов спря Белене?
Кога Дянков каза, че ще "пляска" руснаците?

Хайде да не бъдем толкова късопаметни и да не забравяме кой е изваден пред скобата на електроенергийния пазар в България и заради кого се правят счетоводни абракадабри, за да се самозалъгваме, че нещата се оправяли.

цитирай
10. krumbelosvet - Ох, г-н Апостолов,
17.06.2016 11:46
Наистина разследвайте преди да пишете, но не по пропагандни източници.
Естествено, че при умрялото ни производство сега имаме "излишна" енергия, затова продаваме. Знаете за търговския ни дефицит, така че да продаваме е добре.
Но, ако се надяваме един ден производството да се съживи, ток ще ни трябва. Освен това, старите реактори ще излизат от строя, а нови не се строят за година. И износът няма никекви изгледи да ни бъде отказан, напротив.
Дай боже да открием нефт и газ, но преди това не може да го слагаме в баланса. И накрая, но не по важност, най-евтина е ядрената енергия и за страна лишена от свои горива е незаменима. Справка - Франция. Немците се отказаха, защото могат да си го позволят и защото "зелените" дълго бяха незаменими коалиционни партньори.
От митингите през 90-те наследихме синдрома да обявяваме за глупост всичко, което не разбираме.
цитирай
11. josarian - Другари, някой да има едни свободни 22млрд за да построим АЕЦ Белене?
17.06.2016 12:28
След това да потърси пазар, на съответно натоварената с корупция цена, на електрическа енергия? И да застане с име и дупе срещу подписите си? И предварително да каже каква ще е реалната крайна цена и на централата и на тока?
И още нещо, че щях да пропусна - я ми обяснете, защо строежа на централата бе замислен 80-те и веднага беше замразен? Липса на пари, на желание, на икономическа целесъобразност, на всичко това накуп или отново хамириканците ви сложиха прът в колелото? Или се бяхте оплескали с варена тиква отзад? (моля да не се прави аналогия с днешния случай:)
цитирай
12. getmans1 - По-добре малко пари за нищо отко...
17.06.2016 12:34
По-добре малко пари за нищо отколкото мнооого пари за по-голямо нищо.
Ядрените отпадъци пък ще ги приберат във в. „Дума“!

Много ми се иска БСП и всичкото РПГ да спечелят следващите избори, сигурна гаранция, че ще им за последно като народ трябва да си „изручаме жабетата, до край!
цитирай
13. planinitenabulgaria - И аз както Вас се радвам,
17.06.2016 13:02
че Путин ни осъди, но ако насочи срещу нас ракета още повече ще се радвам, а ако и пък я изстреля, вече сигурно колкото Вас ще се радвам и аз.
Горячими тровыми приветами!
И един музикелен привет, нещоо като превод на написаното от Вас ва музикален език:
https://www/watch?v=CEfPo9R4K7g
цитирай
14. mihala - Постепенно всичко ще стане. Първо ...
17.06.2016 14:58
Постепенно всичко ще стане.Първо ни светнаха ГМО-то, сега отровните гъбки, после
изяденото черно море и т.н. светкавиците ще зачестят, та да ни дойде акъля.
цитирай
15. antikom - България ще загуби 620 млн. евро
17.06.2016 16:56
Който е поръчал оборудването за "Белене" сега да плаща. Не е редно всички данъкоплатци да плащаме за грешките на БСП. Как може да поръчаш реактори без осигурено финансиране?! Как може да искаш нова централа, за която нямаш пазар?! Как може да поръчаш оборудване без подписан окончателен договор?! Грешките на БСП са винаги ужасно скъпи!
цитирай
16. krumbelosvet - Ставаше дума за безобразните думи на един министър - чужд агент.
17.06.2016 22:23
И за това, че тия думи се сбъдват наопаки. Но Малкият Иванчо, за каквото да става дума, си мисли за едно и също. Живи и здрави, Иванчовци от дясно и ляво. Авторката не е от тях не заради пола.
А левите няма да вземат шмайзера, защото тоя път десните не го взеха. Май наистина сме под върховна закрила, тоя път.
Знам, че се проповядва кръвопролитие срещу комунистите. Чувал съм го и от един десен приятел, най-кроткия и миролюбив човек. Щом той ги говори такива, значи е много мощен пропагандният натиск да се изтрепем, за кеф на... знае се на кого.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424809
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031