Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2008 17:20 - Статия на принстънския професор по европеистика Андрю Моравчик. Статията в България може да се намери единствено тук.
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 3134 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 27.07.2008 17:28


Ирландското "не" няма много общо с ЕС. По един или друг начин договорът ще влезе в сила.

Резултатът от ирландския референдум , както резултатите от френския и холандския през 2005, не беше отхвърляне на Лисабонския договор. Това, което се случи, не ни казва почти нищо за Европа. От друга, страна говори много за референдумите.         

           Според проучванията на общественото мнение, че ирландската общественост, както френската и нидерландската, силно подкрепя същественото съдържание на Лисабонския договор. (Единственото истинско противоречие в Ирландия – дребнавият глас „small-countryvoice в тежестта на гласуване и броят на комисарите). Ето защо всяка политическа партия в Ирландия с изключение на на едно крило на Шин Фейн го подкрепя.

            Договорът принципно затвърждава статуквото. Той не съдържа велики идеи – като единната валута в основата на Маастрихт 1991, или предхождащия го единен пазар през 1986. Най-важните елементи са малко по-засилен координационен апарат за външната политика, ребалансиране на тежестта при гласуване, избираем президент, който да да замени ротационния и внимателно дефинирано гласуване с мнозинство в няколко области като спорт и енергия.

            Е защо ирландците отхвърлиха договора? Референдумите са слаб индикатор за публичното мнение – особено що се отнася до въпроси, които са второстепенни за гласоподавателите. Те лесно се поддават на малки групи, въоръжени с пари, уебсайт, и истински посветени поддръжници. Във всяка европейска страна това ядро от евроскептична опозиция на договора се намира в най-отдалечените краища на левицата и десницата. За да спечелят референдумите, обаче, тези екстремисти трябва да уловят гласовете на умерените (such extremists must capture centrist voters) За да го направят, те трябва да насочат дебатите далече от баналното съдържание на договора.

            Експлоатирай незнанието на гласоподавателите. (Еxploit voter ignorance). Почти една трета от гласувалите „не” казаха на анкетьорите, че са се противопоставили на договора, защото не познават съдържанието му. Един лозунг гласи: If you dont know, vote no! Ако не знаеш, гласувай с не. Скромното съдържание (лиспата на голяма идея б. пр.) се обърна срещу неговото приемане. Напълно разбираемо е средностатистическия човек да знае малко за Европа и да не се интересува. Само Сравнете важността на признаването на Косово или стандартите в химическата промишленост с насъщните национални въпроси като данъци, образование, здравеопазване и имиграция. Дори в Британия само 4% от гражданите смятат европейските въпроси за важни.

            Разпространявай грешна информация. Spread misinformation. В контекста на незнанието, опонентите могат да разпространяват грешна информация относно съдържанието на договора по-бързо отколкото тя може да бъде опровергана. Основният ирландски инструмент беше Либертас, анти-договорна група, финансирана от анти-данъчния милионер Деклан Генли (Генгли, войнствен опонент на общата селскостопанска политика, си даваше вид на приятел на ирландските фермери достатъчно дълго, за да осигури половината от техните гласове за кампанията си.) Либертас и други такива групи се специализират в разпространяването на неистини по интернет: ЕС: ще може да вкарва в затваря тригодишните деца по образователни причини,  ще възстанови смъртното наказание, ще легализира аборта, ще вкара ирландците в европейска армия, ще наложи данъци посредством гласуване с мнозинство. Ще дойдат потоци от имигранти, ще се подкопаят правата на работниците. Всичко това естествено са глупости.

            Вземете външната и отбранителна политика. Опонентите на договора умело представиха нещата така сякаш заплашва поддържания от Ирландия близо век неутралитет. Договорът ще подпомогне отделянето на малка група дипломати в скромен европейски дипломатически корпус, и консолидира съществуващата бюрокрация в един координационен пост, достоен по-скоро за Тони Блеър, отколкото за Хавиер Солана, настоящия ръководител на външната политика на ЕС. Всяко решение на ЕС в областта на отбраната ще продължава да се взема с единодушие и ще трябва да бъде постигнато чрез коалиция на желаещите национални сили, а не чрез армия на ЕС. (Като че ли това не беше достатъчно и Ирландия получи право на изключение opt-out, което експлицитно признава конституционната клауза за неутралитет) И тъй като нито външната, нито отбранителната  политика са области от изключителна компетентност на ЕС, държавите-членки остават свободни да преследват собствените си външнополитически цели, дори и те да са противоположни на целите на съюза.

            Възползвай се от политическото недоволство. Основното преимущество на опонентите е, че при липса на широк публичен интерес към Европа гласоподавателите използват европейските референдуми, за да изразят недоволството си от националните проблеми. Все още нямаме подробни данни за ирландския вот, но през 2005 във Франция и Нидерландия, не само че никой не гласува за нещо свързано с европейската конституция, но едва по-малко от една трета бяха гласували за нещо, касаещо ЕС като цяло. Фактът, че ирландското правителство е в процес на смяна в ръководството (Бърти Ахърн се оттегли от премиерския пост, за да се отърве от обвиненията в корупция), без съмнение навреди на поддръжниците на договора.

            Иронията на засечката в Ирландия е, че се случва във време, когато Европа е най-сигурна и успешна от всякога. През последното десетилетие ЕС нарасна от 15 на 27 члена, въведе единната валута, действаше единно за решаване на конфликти като тези в Косово и Ливан, разшири шенгенското пространство в източна Европа и възпламени отново икономическия възход.  Разширяването се оказа най-рентабилния инструмент за разпространяване на мира и сигурността в западния свят. Човек трябва само да погледне към Ирак, за да види добродетелите на Европа.

            Настоящата задънена улица е резултат на решение взето през 2001 да се  представят дребни институционални реформи като голям конституционен документ. Позоваването на идеалистична евроконституционна реторика в стил еврофедерализъм от 50те доведе единствено до загуба на интерес, съмнение и в крайна сметка недоверие сред гласоподавателите, които не разбираха защо се вдига толкова шум за такива скромни предложения. Последвалото PR бедствие беше самонанесена рана от страна на европейските политици.

 

проф. Андрю Моравчик

Източник: The Prospect, http://www.prospect-magazine.co.uk/article_details.php?id=10226

 

 




Гласувай:
0



1. drake - Добре направено
28.07.2008 08:05
Добър и интелигентен превод. Няколко допълнителни факта:

Проф. Моравчик е един от най-известните специалисти по европейска интеграция. Книгата му "Изборът за Европа"е класика. Преди Принстън той препода в Харвард.
За всички ,които се интересуват страницата му е тук:http://www.princeton.edu/~amoravcs/ . Там са и няколко от класическите му статии за европейска интеграция и теория на международните отношения.
Още веднжъ, поздравления за добрия постинг.
цитирай
2. rossi01 - :)
29.07.2008 12:10
Благодаря, Добри :)
Честит имен ден на патерица
цитирай
3. анонимен - Превод
02.08.2008 11:37
such extremists must capture centrist voters - такива екстремисти трябва да привлекат гласоподавателите, чиито предпочитания клонят към центъра
цитирай
4. анонимен - И все пак?
02.08.2008 11:40
И като как ще влезе в сила Договорът от Лисабон предвид последното изследване на нагласите на избирателите в Ирландия?
цитирай
5. drake - Нещо от мен за превода,
04.08.2008 20:04
Преводът е верен, но изразът "екстремист" не бива да се разглежда в ежедневния смисъл на думата. Тук Моравчик има предвид прилагането на т.н "median voter theorem" . Казано с думи прости: ако искаш да печелиш избори трябва да се позиционираш в центъра , за да покриеш по-голяма част от политическия спектър. Естествено моделът е по-сложен и иска визуално представяне ,но идеята е долу-горе такава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807289
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031