Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 21:54 - Политическа теория, Андрю Хейууд
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 0 Гласове:
0



Либерализмът върви с рационализма. Революция!

„Променяй се, за да запазиш“ Едмънд Бърк – основоположник на консервативната идеология. Критик на Френската революция. Разрушила традиционния ред и донесла хаос. За консерваторите човешкият интелект е несъвършен Бърк. Хората не се развиват към по-добро имат нужда от напътствието на установените през вековете практики и морални ценности. Хобс хората са движени от не-рационални желания, апетити и омраза. Само силно автократично правителство може да ни запази от хаоса.

 

Индивидите са не само независими, но и уникални

индивидуализъм – върховенство на индивида над каквато и да е социална група. Противоположен е на комунизма. Но някои индивидуални цели могат единствено да се постигнат с колективно действие.

Индивидуализмът за Мил е способността за изявяване и реализиране на потенциала.

Доктрината се променя от индивидуалната алчност към себеразвитието; съвременният индивидуализъм насърчава равенството на възможностите и закриля индивида от социалните злини – бедност, безработица, необразованост

Френският социалист от началото на 20ти век Жан Жорес „социализмът е логическото завършване на индивидуализма.“ Днешния трети път (социализмът на Блеър) набляга на взаимозависимостта. Социалния либерализъм да допринесе за свободата като предпази индивидите от социалните злини

Първо е била негативната позиция (да няма пречки пред индивида)

сега е положителна (да има възможност да се развива)

 

Въпреки че в глобалната икономика националните държави имат намалена способност да контролират просперитета на нацията и заетостта, те имат по-належаща необходимост да развият стратегии за привличане на инвестиции, усъвършенстване на образованието, за да запазят международната си конкурентоспособност.

 

Власт (Power) – способността да се постигне желан резултат. Power to

2 Контрол върху друг човек. Power over. Силата е способността да накараш някой да направи нещо, което иначе не би направил.

 

Според неомарксиста Херберт Маркузе (Едноизмерния човек) Развитите индустриални общества (са тоталитарни) контролират гражданите чрез широко проникваща манипулация на нуждите, която е възможна благодарение на новите технологии. Това създава удобна, мека, разумна, демократична несвобода.

 

Смесената икономика – Характеризира се със силно и непосредствено участие на правителството в икономиката или чрез бюджетно стимулиране или чрез държавна собственост, която съжителства с частния сектор. Към това скъпа държава на благоденствието (социални придобивки)

 

Консерваторите държат на авторитета, властта, йерархията.

Но централна тема. Авторитетът е враг на свободата.

Компромисът е между liberty and authority.

Ако родители, учители и държавата се откажат от своята власт, това ще означава, че децата учениците и гражданите ще има по-голяма свобода и ще носят по-голяма отговорност

 

Легитимността е качеството, което превръща голата сила в справедлива власт.

Русо: „Най-силният никога не достатъчно силен, за да бъде постоянно господар, освен ако не превърне силата в право, а подчинението в задължение.

Вебер за легитимността. Право да управляваш. Ако хората са готови да се подчиняват, тогава е легитимно управлението.

 

Джон Лок е знаел, че управлението не се е развило от обществен договор, но ние трябва да се държим сякаш е станало така, като го потвърждаваме с мълчаливо съгласие. Политическото участие е активното изразяване на съгласие.

 

Новите десни 148

Новите десни политици като Рейгън и Тачър искат да намалят очакванията на населението спряма правителството. Те го правят като преместват отговорностите от държавата към индивидите. Така Социалните грижи са представяни като индивидуана отговорност. Индивидите са насърчавани да разчитат на себе си и да се издържат чрез упорит труд, спестяване, здравно осигуряване, частни пенсионни фондове и тн.

Безработицата не е проблем на правителството. Има нормален процент на безработица, който е бутан нагоре от работниците, които надценяват своя труд и така се изтласкват от работа “Pricing themselves out of jobs” (Инфлацията, обаче, е. Рейгъновата политика е остро антиинфлационна. Пол Фолкър от 1979 управител на Федералния резерв централната банка на САЩ иска да убие инфлационния дракон. Стига се до 20%-ви лихви. Алан Грийнспан поддържа този курс на ниска инфлация)

Новите десни – да заздравим авторитета на правителството. Неговата роля е да пази закона и реда. Обществения морал и отбраната.

 

Право

Върховенство на закона. Произлиза от либералните принципи на Джон Лок. Законът не е ограничение на индивида, а важна гаранция за неговата свобода. Без закрилата на закона всеки човек ще бъде непрестанно под заплаха от всеки друг, както и те от него. Най-голямата заплаха идва от държавата. Тя също трябва да спазва собствените си закони. §Конституцията казва не само как действа държавата. Тя казва точно така действа и не повече.

Опасността от неконтролируемо човешко поведение е варварското естествено състояние. Фундаменталният смисъл на правото е да запази индивидуалните права, които според Лок са право на живот свобода и собственост. Правата означават и задължения за всички останали да съблюдават личните права на всеки.

Върховната добродетел на върховенството на закона е да предпази индивида от държавата. Трябва да осигури управление на законите, а не на хората. - немската идея за Rechtstaat.

 

Демокрация

Ювенал пита: Quis custudiet ipsos custodes? Кой ще пази пазачите?

Madisonism – system of checks and balances разпределение на властта с цел отчетност и незлоупотреба от концентрацията й. Идеята на Медисън е да се балансира управлението на мнозинството чрез признаване съществуването на разнообразие в обществото

 

232 – китайските мандарини

 

Бащата на консерватизма Едмънд Бърк предлага учените хора да имат 4-5 гласа, работниците – 1, неграмотните – 0.

 

Том Пейн защитник на теорията за народния суверенитет в Common Sense предлага честата смяна. Той не иска избраните да формират интереси, различни от тези на гласоподавателите, затова трябва да има чести избори.

237 – за коалициите след изборите, 254 математическа формула на свободата x е свободен от y да направи z.

Хобс казва за свободата, че е мълчанието на законите.

 

Толерантност

264 Толерантността предполага не-действие, отказ от намеса или желание да понасяш. Определена форма на не-действие, различна от сляпото безразличие или позволение

Родител, който не обръща внимание на лошото поведение на децата, не е толерантен.

Толерантността е отказ да се месиш и да ограничаваш вярванията и поведението на другите. Тя съществува, когато има капацитет за налагането на волята на един човек над друг, и нарочният отказ да постъпи така.

Разлика между да разрешиш и да толерираш: пример с пушенето. Може да не го одобряваш, да не го харесваш, да дебатираш против него, но търпиш пушачите.

 

§ Според мен в сферата на идеите толерантността не е да приемаш действията или мненията на опонентите, а да ги оставиш да бъркат, спрямо твоята логика. Това е толерантност. Да уважаваш правото да бъркаш. Правото на другите да бъркат.

 

Либералите по принцип са търсили фундаменталните ценности, които да позволят на личната автономност да съжителства с политическия ред. Съвременните плуралисти са загрижени за създаването на условия, в които хора с различни морални и материални приоритети да живеят мирно благоденстващо заедно. - Исая Бърлин, Джон Грей.

 

За класическия либерал Джон Стюарт Мил най-голямата заплаха за индивидуална свобода, не идва от ограниченията на формалния закон, но от влиянието на общественото мнение в епохата на мнозинството.

 

271 Нетолерантността не може да бъде преборена с нетолерантност. Най-добрият начин е да я изложиш на научна критика и да я обориш с аргументи. В основата на това допускане стои вярата в силата на човешкия разум. Ако състезанието е честно, добрите идеи ще изместят лошите.

 

Равенство.

Маркс казва, че равенството на либералите е пазарно или буржоазно. То просто е фасада, която служи да маскира реалността. Реалността е експлоатация и икономическо неравенство.

Равенство на възможностите, равенство на старта, няма такова нещо. Някои хора се раждат в по-добри условия от други.

Равния старт легитимира неравния резултат. „Всички имат равен шанс да станат неравни“

Тачър говори за право на неравенство.

Майкъл Йънг Обществото да е меритократично. Да се управлява талантлив и интелигентен елит. Интелигентност + усилие.

Равенство в резултата не е справедливо.

Аристотел – Несправедливостта се получава, не само когато равни са третирани като неравни, но и когато неравни са третирани като равни.

Лошото в изравняването е че е в посока надолу.

 

Държава на благоденствието.

За първи път от крайнодесен политик. Това е Бисмарк в Германия. Той въвежда пенсиите за старост и обезщетения при злополука, за да парира възхода на левите. Причините в Англия са други. Не от състрадание. Англия губи Бурската война 1899-1902. Разследва причините и стига до заключението, че много от наборниците са негодни за военна служба, защото са недохранени. Държавата трябва да им осигури храна и здравни грижи, за да са добри войници. Да са ефективни и по-производителни в дългосрочен план. Ако държавата постъпи така цялото общество ще спечели. Освен това не може да се противопоставя на Германия, със слабо население.

Уилям Бевъридж баща на държавата бавачка в Англия в своя доклад описва нейната цел да опазва гражданите от петте гиганта: нужда, болести, невежество, оплакване и безделие и да разшири закрилата от люлката до гроба.

 

Собствеността

Лок казва, че всеки индивид има правото на собственото си тяло. Ако това е вярно тогава следва, че има право и на плодовете на труда, който полага. Това, което лично е изработил.

Маркс цената на стоката показва количеството труд вложено в изработката. Капиталистите присвояват добавената стойност от произведения от работниците продукт. Работниците имат право на тази печалба.

Дясната теза. Капиталистите имат право на тази печалба, защото това е премията, която заслужават задето са инвестирали. Те са поели риск да инвестират, да построят завод, да наемат работници и да набавят машини. Ако фалират, те губят капитал. Ако печелят трябва да им се полага да задържат печалбата. Това ще ги стимулира да продължават да инвестират (строят заводи, наемат хора), за да спечелят дори още повече. Логиката на капиталиста е постоянно да натрупва богатство, което да инвестира в начини да натрупа още повече и така до безкрай.

 

Днешно време най-големият ресурс на работниците е времето. За какво ще го използват. То си има алтернативна цена.

 

Консерватизма на Бърк. Променяй се, за да запазиш.

image



Тагове:   теория,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807284
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031