Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2009 13:16 - Политическата идеология на национализма
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 4457 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 30.12.2009 13:18


Латинското nasci – да се родиш. Група хора, обединени по рождение, по мястото където са родени. Национализмът вярва, че нацията е централният принцип на политическата организация. Интересът на нацията е над всичко. §Кой е той? Кой казва какъв може да е интересът на цяла една нация?

Концепцията за народна воля води началото си от философията на Жан-Жак Русо.
Национализмът започва с две допускания: Първо, човечеството естествено е разделено на определени нации и второ, нацията нацията е най-подходящата и единствено легитимна единица за политическо управление. Класическият политически национализъм постановява, че границите на нацията трябва да са граници на държавата. Кръв и земя да съвпадат. Национализмът е свързан с човешкото право на самоопределение. Според италианския революционер Джузепе Мацини всички нации са равни.

image

Произходът на национализма е френската революция от 1789 г. Тя заменя волята на краля с волята на народа. Преди вярност към монарха, след принадлежност към нацията.  Всички поданици на короната да станат граждани на Франция. Разпространението на идеята идва с Наполеоновите войни, когато покорените от Франция държави се консолидират като нации, които се отбраняват нападналата ги нация – Франция. Деветнайсети век е период на строеж на нации. Много националноосвободителни двежения и държавнотворчески инициативи. Кое е първо нацията или държавата? Зависи за коя държава става дума. Поробените народи първо изграждат национално самосъзнание и след това се противопоставят на чуждите владетели.  Свободните народи първо имат държава и след това изграждат националното си чувство. Например  във Франция то е антимонархическо, в Англия какво е да си англичанин. Това е да не си като враговете – да не си французин – външния враг или католик – вътрешния враг – ирландия. Италианското обединение 1861г. Крал Виктор Емануел втори казва на Гарибалди “Направихме Италия, сега да направим италианците.“
Важно е на какъв принцип се изгражда нацията. На базата на митична история, легенди, национални герои, исторически победи срещу враговете – Германия. ИЛИ на базата на общосподелени ценности – Франция, САЩ. Французин е този, който вярва в идеите на революцията е демократичното общество. САЩ американец е този, който вярва в конституционния ред на страната. Това е разликата между етно-културния и гражданския национализъм. Гражданство, срещу произход, включване срещу изключване (всеки, който споделя написаното в конституцията на Америка може да стане американец. Америка – нация на имигранти) културно многообразие срещу културно единство.

Отначало национализмът е бил свързан с либералните идеи на буржоазната революция, към края на 19 век той се свързва с консерваторите, които са за социалната кохезия на населението, за ред и стабилност. Нацинолизмът от градивен започва да се превръща в деструктивен. Национализмът се превръща в шовинизъм, с вярата, че твоята нация превъзхожда останалите. Че другите нации са по-нисши и затова можеш да ги завладееш. Ти трябва да докажеш превъзходството си, като победиш другите и увеличиш още повече своя престиж. Национализмът подклажда и колониалната експанзия. Да завладеем повече свят от другите държави. Деколонизацията после създава проблем. Завладените от европейците територии трябва да се превърнат в национални държави. Териториите в Африка нямат традиции в това, там тепърва трябва да се създават нации и институции на базата на безпринципното колониално наследство.

Антитеза:
Социологът Макс Вебер казва, че нациите не са естествени конструкции. Те не са органични общности, а идеи. Това са ментални конструкции. Нациите не съществуват извън в съзнанието на хората. Човек придобива принадлежност към нация, защото се учи на това. Държавните институции (училище, администрация) му го налагат. 4 много важни фактора за развитие на националното чувство през 19ти век: масовото образование, вестниците, наборната военна служба и железопътният транспорт. Конструктивизмът казва, че нациите са социални конструкции, продукт на 19ти век. Марксисткият историк Ерик Хобсбаум подчертава, че нациите се основават на „изобретени традиции“. Историческата приемственост и културна чистота на нациите е мит. Нациите взаимстват една от друга. Този мит е измислен от национализма. Национализмът създава нациите, а не нациите национализма. Дълбокото съзнание за принадлежност към нацията не се е развило преди късния 19ти век с развитието на безплатното задължително начално образование, масовата грамотност, националните символи – химн, флаг и празници

Централни теми: нацията, органичната общност, самоопределението, политика на идентичността.

Нацията. Какво е тя? Какво обединява хората в нация? И какво ги разграничава от другите? Идеята за споделено минало, традиции, език, светоусещане, религия, култура. Исторически нациите често измислят митове за себе си, за де се разграничат от другите. Често историята съвпада. Езикът отделя различните от нас. Но швейцарците са едни от най-националистичните нации, а там говорят 4 езика.
Въпросът за идентичността как се строи идентичност. Това е въпросът кои сме ние? Позитивев отговор Ние сме ...., негативен отговор ние не сме ....

Народният суверенитет (суверенитетът е неделим, неотчуждим, непрехвърлим и е на народа. Това е неограничената власт, защото никакво правно формирование, което да му се налага не  стои над народа. Общата воля сама си налага предписания). Идея на Русо. Общата воля. Никой не е над народа. Хората са единственият източник на легитимност. Народната воля определя. Но какво е народната воля? Това не е волята на мнозинството. Това е волята, която защитава общия колективен интерес на обществото. Понякога мнозинството може да вземе решение, което не е в интерес на цялото общество. По време на революцията 1789 г. промяната е от поданици към граждани. Суверенитетът го държи не монарха, а френския народ. Хората трябва сами да се управляват. Нацията не е само естествена общност, а естествена политическа общност. Когато ти спазваш законите, които сам си сътворил като част от народа, като част от народната воля, ти си свободен, казва Русо.

Патриотизъм срещу национализъм. Патриотизъм означава обич към държавата. Това е чувство. Национализмът е доктриналната вяра, че нацията е централен политически принцип. Национализмът е в сферата на политиката.

Идентичност
Въпросът за идентичността как се строи идентичност. Това е въпросът кои сме ние? Позитивен отговор Ние сме ...., негативен отговор ние не сме ....

image



Тагове:   национализъм,


Гласувай:
1



1. анонимен - искам да ти кажа много неща
30.12.2009 13:27
Страхотна статия, но се опитай да я поместиш в 5 постинга по 5-6 сантиметра текст... искам да ти кажа, че никой няма да прочете текст, който е повече от 10 см.

Мозъчните им вълни са на изтощени батерии...
цитирай
2. bachym - Вече има ООН
30.12.2009 13:32
следващ етап в развитието на човешката цивилизация.
Национализмът според мен е следствие и катализатор при оформянето на националните държави на който етап от своето развитие те са свръхагресивни.Според исорически особености национализмът се проявява в по-дълъг перид и при катаклизми в националната държава.
На България в момента даже и липсва национализъм според мен.

http://bachym.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/12/30/bylgariia-e-goliama-kolkoto-sa-golemi-syrcata-na-bylgarite.463641

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807256
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031