Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2011 22:51 - Една често срещана грешка на социалистите
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 3346 Коментари: 1 Гласове:
-1



Днешните  социалистите често започват от допускането, че капиталистите са зли и трябва да бъдат обложени с по-високи данъци, които да бъдат преразпределени към бедните. Целта на социалистите е чрез преразпределение да накажат лошите богати и да помогнат на бедните. Богатите са лоши и тънат в разкош, докато бедните мизерстват. Нека спрат да тънат в толкова разкош и плащат по-високи данъци, за да се научат и те. Това прокламират социалистите веднага щом спечелиха изборите взеха властта.

 

Само че социалистите забравят собственото си допускане, че богатите са лоши. Тъй като капиталистите са зли, те ще измислят начин как да провалят плановете на социалистите. Как? Като се нагодят към тях. Като им дигнат данъците, богатите няма да платят за тях от личната си печалба. Не! Те няма да се откажат от разточителния си начин на живот: от яхтите, хайвера и джакузито, покрито със златни плочици. Съвсем няма да постъпят така, щом са бездушни себични експлоататори. Това, което злите богати ще направят, е да съкратят разходите си: да накарат служителите им да се трудят още по здраво за същите пари и да уволнят по-непродуктивните си служители, които вече не им е изгодно да наемат. Така тези непродуктивни служители ще излязат на улицата и вече нищо няма да произвеждат. За тях ще са останали от парите, взети като данък от богатите, но този път не като заплата за произведен продукт, а като помощи за безработица. Всъщност няма да са богатите, които ще се бръкнат от печалбата си, ще продадат яхтата или ще се откажат от хайвера. Тези, които ще издържат новите безработни, ще са другите работещи, останали при капиталистите и треперещи за своята съдба.

 

Какъв ще е резултатът? Цялото общество ще е по-зле. В абсолютни стойности по-малко продукт ще се създаде, вследствие на изкуствената безработица. Най-зле ще са най-бедните и уязвимите. Тях най-силно ще засегне кризата, която правителството изкуствено направи.

 

И стигаме до следния парадокс. Водени от добри намерения да помогнат на бедните, социалистите всъщност ги обричат на още по-голяма бедност. 

image




Гласувай:
0



1. penchoan - Това е вроден порок на капитализма. ...
08.09.2011 23:15
Това е вроден порок на капитализма. Богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни. Накрая се стига до революция и идва край на пазарната икономика. Предстои погрбение на капитализма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 808454
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930