Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 13:18 - Десет предложения за по-добра бизнес среда
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 1979 Коментари: 0 Гласове:
1



Laissez-faireфразата, която икономистите свързват с развитието на свободния пазар има анекдотичен произход. Енергичният френски финансов министър на краля слънце и представител на школата на меркантилизма Колбер попитал търговците какво може държавата да направи за тях, за да подпомогне техния бизнес. Г-н Жандер – техният представител отвърнал, че най-добре е държавата да не прави нищо и да остави търговците на техните собствени сили - “Laissez-nous faire (D"Argenson 1751: 111). 

Какво иска бизнесът? Бизнесът иска по-малко държава. И все пак, това понятие може да е подвеждащо. Обикновено свързваме по-малко държава с повече свободен пазар и развитие на икономиката. От друга страна, обаче, бизнесът не може без държава. Държавата играе първостепенна роля в икономиката, но е важно да си знае в какво точно пише в нейния сценарий. Важно е държавата да знае правилното си място. От британския философ и основополагащ теоретик в либерализма Джон Лок знаем (1996: 259), че тестът за легитимност на държавата е дали тя гарантира естествените права на гражданите си. Това са правото на живот, свобода и собственост. Гарантирането на собствеността се извършва чрез върховенството на закона, което означава и добре функционираща съдебна система. Как се справя България по този показател? 

Последният доклад на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка (COM(2011) 459) отчита сериозни слабости именно в тази сфера. Нерешителността в борбата с организираната престъпност, корупцията по високите етажи и неефективността, както на разследващите така и на правораздавателните органи уронват престижа на съдебната система в страната. При тези резултати не е изненадващо, че 71 % от бизнеса са недоволни от дейността на съдебната система, като това е най-високият процент неодобрение за държавна институция[1]. 

Последиците за гражданите са разочарование и чувство на безнаказаност. Последиците за бизнеса се изразяват в намаляване на желанието за инвестиции. Безнаказаността и неефективността в съдебната система преливат в несигурност за икономиката и намаляват активността на бизнеса. Бизнесът ограничава своите контрагенти само до изпитани лица, на които вярва, защото бизнесът не вярва, че ще получи правосъдие в съдебната зала. Ако съдебната система функционира изправно и бизнесът има гаранции, че контрагентите ще изпълнят задълженията си или, че ако не ги изпълнят ще следват ефективни и бързи присъди, бизнесът ще разшири своя избор на контрагенти и ще влезе в контакт с нови партньори, защото ще бъде сигурен за правата си. Така и размерът на пазара у нас реално ще нарасне с нарастването на възможностите за потенциални сделки. 

Бизнесът иска сигурност във всеки един вид: сигурност на финансовата система, сигурност в системата на договорите, сигурност във фискалната политика. Сигурността на бизнесът му трябва, за да може да планира. Разнопосочните сигнали на правителството за противоречащи си мерки пречат на предприемачите да планират точно и те се изнервят. Сутрешните изявления на министър-председателя, често се оборвато т самия него във вечерните новини.

Либерализмът и свободният пазар се градят върху неприкосновеността на частната собственост. Неприкосновеността е не само право на индивида срещу другите членове на обществото, но най-вече срещу държавата. Държавата трябва да защитава частната собственост, а не да посяга към нея. Акцията на правителството да посегне на средствата по индивидуалните партиди в допълнителното задължително обществено осигуряване, беше равносилно на кражба. За щастие тази кражба беше надлежно оборена в конституционния съд (Ганев: 2011). Това е доказателство, че за върховенството на закона у нас има гарант в лицето на конституционния съд, колкото и недостъпен той да е за обикновените граждани. 

Държавата не само не трябва да взема неправомерно от гражданите, но трябва и да връща собствените си правомерни задължения към тях и то в срок. Държавата в лицето на трите най-големи министерства: на отбраната, вътрешните работи и регионалното развитие и благоустройството съзнателно бави плащанията към бизнеса, с което допълнително утежнява задлъжнялостта нататък по веригата[2]. Верижната междуфирмена задлъжнялост е голям проблем за икономиката ни, който от проблем по ликвидността може лесно да прерасне в проблем по несъстоятелността на компаниите.  

Държавата трябва възможно най-малко да пречи на стопанската инициативност на гражданите. За целта бюрократичният апарат трябва да се модернизира. Държавната администрацията в България действа по презумпцията: Виновен до доказване на противното. Нужни са много документи, за да докажеш, че искаш да направиш каквото и да било. Отговорът е либерализация и дерегулация, както и извършване на максимален брой процедури онлайн. Пример за тромавостта на сегашните процедури представлява трудното кандидатстване с европейски проекти към структурните фондове на ЕС и към програмите на Общата селскостопанска политика на съюза. Веднъж опитал, бизнесът отказва да участва повторно по европейски проекти, защото правилата за кандидатстване са толкова тежки откъм бюрократична гледна точка, че създават негативен стимул. За бизнеса просто не си струва да отделя ценно време в подготовка на документи и разходи във вид на „разходки” между различните държавни ведомства в събиране на нужните печати. Събирането на печати от администрацията като време може да се съревновава със събирането на печати от стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

 

Накратко

 

Какво иска бизнесът? Бизнесът иска стабилна съдебна система, която да гарантира неприкосновеността на частната собственост и спазването на  договорите. Бизнесът иска ясни правила и прозрачни процедури и равни условия за всички участници на пазара. Бизнесът иска намаляване на данъци и (в българския случай особено) осигуровки. Бизнесът иска бързо, качествено, евтино и цифровизирано административно обслужване. Балансиран бюджет, защото в крайна сметка бизнесът и гражданите ще трябва да плащат дефицитите на правителството. Предприемачите искат свобода от ненужни регулации, свобода за навлизане и излизана на пазара. Бизнесът иска държавата да изпълнява своите задължения. Бизнесът иска дерегулация и приватизация на неефективните държавни предприятия, които се субсидират от данъците, които плащат всички. Бизнесът иска скорошно присъединяване към еврозоната, което ще е допълнителна гаранция за стабилността на финансовия сектор у нас и ще доведе до по-ниски лихви по кредитите. Бизнесът иска кадърни образовани млади специалисти. Това иска бизнесът.

 

Добрин Станев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Библиография:

 

D"Argenson, M. 1751 “Lettre au sujet de la dissertation sur le commerce du marquis de Belloni,”, Journal Oeconomique,

 

Българска стопанска камара „2010 през погледа на бизнеса” 20.12.2010 г.  http://www.bia-bg.com/-%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/1/MlW-gRWHIVS-MZKfQhK3glSrcNKXMVejIJOnMJOjUhO-gBKnQtOfg1aXUtKDIFmHchiHg9

 

Ганев, Г., 2011, „Три пъти „УРА!” за Решение 7/2011 на Конституционния съд.  

 

Данев, Б., 2011 „Ваканцията за борчове ни бърка в джоба. Да не правим фалита още по-тромав”, във вестник „Стандарт” 19. 07. 2011 г. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-07-19&article=374975

 

„Доклад на Комисията до Европейския Парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка” 20.7.2011, COM(2011) 459 окончателен http://ec.europa.eu/bulgaria/documents/news/200711-cvm_bg.pdf

 

Кросс 01.07.2011 „Дянков: МО, МРРБ и МВР са със задължения към фирми”

 

Лок, Д., 1996, Два трактата за управлението, София: Гал-Ико.

 

 

 



[1] Данните са на изследване на Българска стопанска камара за 2010 г.

[2] според данни на агенция „Крос” от 01.07.2011 г.

[3] според Божидар Данев във вестник „Стандарт” от 19. 07. 2011г.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807299
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031