Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 11:55 - Против конспиративните теории
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 3336 Коментари: 0 Гласове:
1



Човекът е любознателно създание. Той иска да си обясни света, в който живее и ако не разбира нещо, се чувства неспокоен. От най-дълбока древност до ден днешен. Човекът, изправен сам пред стихиите, отдава действието им на духове и зли сили. След като преживява достатъчно стихии и духове човекът създава цяла митология за произхода на света, в която всяко нещо е на мястото си. Древният човек вече е доволен. Античният грък знае, че циклите на природата следват ежегодните посещения на Персефона – дъщерята на богинята на плодородието, в подземното царство. Египтянинът пък обяснява прииждането и оттеглянето на Нил с постоянното умиране и възкръсване на полу-мумифицирания бог на мъртвите – Озирис. Ацтеките пък вярват, че като всеки ден изтръгват по две човешки сърца на върха на двойната пирамида в Теночтитлан, поддържат естествения ритъм на вселената.

Днес малцинство са хората, които си обясняват природните явления по подобни начини. Модерната наука измества старите митове почти навсякъде. Триумфът й обаче не е пълен. Съществува една област, в която модерната наука не успява да се наложи. Става въпрос за конспиративните теории.

Какво са конспиративните теории? Подобно на старите митове конспиративните теории дават цялостна картина за това как работи светът. Конспиративните теории не се занимават толкова с природния свят, а със света на хората и, това което ме интересува – с политиката. Тези теории се основават върху някакво тайно или мистериозно знание, откъдето е и името им – конспиративни. Това мистериозно знание дава истината за света. Нещо повече, тази истина е сервирана в много проста, разбираема и дори увлекателна форма. В най-изчистен вид, конспиративните теории в политиката постулират следното: „Съществува тайна група, която владее света.” Логичният въпрос, който би последвал: „Добре де, коя е тази тайна група?”, още от самото начало се обезсмисля. Отговорът е: „Не ме ли чу? Групата е тайна.” Това е следващата отличителната черта на конспиративните теории. Освен че дават цялостно обяснение за света в проста форма, те са и необорими. Науката, например, не действа така. Тя наблюдава, изследва, прави експерименти, провежда различни проучвания, за да докаже и на най-скептичните хора твърденията си. Този процес изисква много време и труд, и за какво? В името на доказателството. Върху науката тегне бремето да докаже всяка своя хипотеза или да я отрече, ако доказателствата я опровергават. Конспиративните теории действат по точно обратния начин. Те не дават възможност да докажеш, че не са верни. Няма как да докажеш, че зад теб не стои невидим агент, нали? Не го виждам. Ами нали затова е невидим. За по-голяма достоверност конспиративните теории смесват проверими факти с непроверимата си конспирация и така придават на теорията си повече тежест. Това е основната формула на конспиративните теории. Оттам нататък съществуват множество вариации на темата.  В политически план например, малката група, управляваща света, най-често е свързана с евреите, илюминатите, масоните, военните, корпорациите, банките. Често обаче групичката се определя просто с безличното „те”.

Освен източник на лесно и необоримо знание, конспиративните теории са източник на утеха. Те дават обяснение за нашите нещастия. Има световен заговор срещу нацията ни като цяло и дори срещу нас като индивиди. Другите са виновни за нашите нещастия. Често популистките лидери обясняват провалите със световната конспирация. По това нашият Волен и турският премиер Ердоган си приличат. Волен твърди, че има колониален заговор срещу България. Ердоган, за да избегне обвиненията в корупция и да се задържи на власт твърди, че обвиненията са подклаждани от външни зли сили, които искат да навредят на страната. Това прехвърляне на отговорността върху другите е опасен източник на пасивност сред хората. Кой си ти, че да се изправиш срещу голямата машина? Естествено е, че ще се провалиш. Не се опитвай. Подобно мислене е неплодородна почва, върху която никое семенце на промяната не може да пусне корен, камо ли да порасне.

Всичко казано дотук може да ни обясни популярността на конспиративните теории. Те дават готови, лесни и необорими отговори за всяка ситуация. Човек, затънал в ежедневните си задължения, няма време да се задълбочава в трудните въпроси на световната политика, да речем. От друга страна обаче отвътре ни дере глада на нашето вродено любопитство. Конспиративните теории са тази бърза закуска, пълна с вредни съставки, но иначе толкова вкусна. Не можем да си представим, че можем да живеем без да имаме отговор на въпросите, защото те ще ни преследват и измъчват. Да имаш някакъв отговор, пък било то и грешен е по-успокояващо, отколкото да нямаш никакъв. Най-лесният отговор идва от конспиративните теории. Затова са и толкова популярни. Единственото средство, което може да ограничи разрастването им е образоваността на хората и критичното мислене.

Добрин Станев




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807247
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031