Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2014 00:19 - Кризата в Украйна
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 4969 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Още от древността съществувал обичай да се сключва мир по време на Олимпийските игри. Днес по някаква кървава ирония се случва обратното. През 2008 г. по време на игрите в Пекин Русия нахлу в Грузия под претекст, че защитава правата на хората в сепаратистките региони Южна Осетия и Абхазия. Резултатът е, че Грузия губи контрола върху 20% от територията си. Шест години по-късно събитията се повтарят, след както руски военни части окупират летищата в два украински града на кримския полуостров – Севастопол и Симферопол. Украйна пък обявява пълна бойна готовност.

Конфликът сега
Днес сме свидетели на нов конфликт, отново в съседна на Русия държава и пак с участието на Русия. Украйна се опари от пламъците на гражданската война след като народът се изправи срещу правителството на Виктор Янукович в името на нов политически курс за държавата си – към демокрация във вътрешен план и европейска интеграция във външен. Конкретният повод, който възпламени протестите беше отказа на украинското правителство да продължи преговорите за асоцииране към ЕС. Вместо това Янукович решава да заздрави връзките си с Москва като започне преговори за Евразийски митнически съюз под егидата на Русия. Русия натиска Украйна и с оръжието на цената газовите доставки, поставяйки Киев в позицията на енергийна зависимост. Вследствие на силния граждански отпор, който не мина без човешки жертви, броят на който надхвърли 100 души, властта на президента Янукович беше свалена от парламента, а самият Янукович беше принуден да бяга в Русия.

За да разберем тези събития, ни е нужен по-широк контекст. Украйна е разделена държава. Разделена не само политически, но и културно. Две мощни сили се борят за влияние – про-руската и про-западната. На юг и изток хората са руско говорящи с водещи градове Харков, Донецк, Днепропетровск, Луганск, докато западната част са украинско говорящи, Лвов и Киев. На базата на това етно-езиково разделение, следват, както външно политическите пристрастия на хората, така и резултатите от националните избори. За да усложним нещата още повече, може да споменем  и религиозното разделение в страната, което  на две нива. От една страна съществува религиозно разделение между източното православие и униатската църква, която е свързана с католицизма. Отделно православните са разделени между тези, които следват киевския патриарх и тези, които следват московския патриарх.

Крим
Кримският полуостров е също уникален по своето значение. Той е населен предимно с етнически руснаци (60%), но също и с украинци (24%) и татари (12%). Крим е исторически свързан с руското управление, най-малко от времето на императрица Екатерина Велика, която го анексира напълно от татарите. През 1954 г. съветският лидер Никита Хрушчов „подарява” Крим от страна на Руската съветска социалистическа република на Украинската ССР в рамките на СССР по повод на 300 годишния юбилей от обединението на Русия и Украйна. Легендата разказва, че решението на съветския лидер, само от украински произход е дошло под въздействието на алкохолно опиянение. След разпадането на СССР Крим остава в Украйна, като има статут на автономна област. Крим обаче е от стратегическо значение за Русия, тъй като в базата в Севастопол е разположен руския черноморски военен флот. Правното основание двустранен договор между Русия и Украйна от 1997 г.

Украйна след падането на социализма

След разпадането на СССР през 1991 г. Украйна поема по пътя на независимостта. Този път довежда до дълъг период на икономическа криза, корупция и концентриране на властта в ръцете на олигархичен елит. Украйна е голяма държава, надарена с природни ресурси и плодородни почви. Населението й е 45 милиона души.Страна обаче е изправена пред ужасяваща демографска криза, тъй като бъдещето изглежда толкова несигурно, а икономиката е затлачена от корупция и олигархизъм.

В края на 2004 и началото на 2005 г. Украинците излизат на серия от мирни протести срещу нагласеното избиране на проруския кандидат Виктор Янукович за президент на страната. Последват нови избори, които прозападният претендент Виктор Юшченко печели. Събитията стават известни като Оранжевата революция, заради избрания от Юшченко цвят на политическата кампания. Юшченко назначава През 2007 г. премиер на страната става Юлия Тимошенко, която също се обявява за прозападна политика. До края на годината отношенията между Юшченко и Тимошенко се охлаждат и президентът освобождава премиера от длъжност. Между 2007-2010 г. Тимошенко отново е премиер. Тогава между Украйна и Русия се случва селиозен скандал във връзка с цената на газовите доставки. През 2010 г. Виктор Янукович печели президентските избори, а след вот на недоверие Тимошенко отива в опозиция. Срещу нея са повдигнати множество съдебни обвинения за финансови злоупотреби и злоупотреби с власт, както и за сключването с Русия на неизгоден договор по време на газовата криза от 2009 г. Тимошенко отива в затвора. Въпреки че има основания в обвиненията истинската причина за тях е, че Янукович намира удобен повод да се разправи с политическите си противници. Янукович започва с балансиран подход между запада и изтока. От една страна заявява, че ще продължи с европейската интеграция на страната, като същевременно поддържа добри отношения с Русия. Тази стратегия обаче пропада и в крайна сметка довежда до кризата европейската идентичност на държавата, а оттам и протестите на главния площад на Киев, станал известен на света просто като Майдан.

Позицията на Русия
Украйна е от изключителна важност за Русия. Руската държава започва историческото си съществуване именно на територията на днешна Украйна и със столица Киев преди 1100 години. И до днес голяма част от населението на Украйна се определя като руско. Самата Русия има няколко сериозни причини да поддържа про-руските настроения в Украйна. Путин има интерес да поддържа верните на него режими в други държави като тези в Сирия и Украйна. Той подозира, че ако тези режими паднат, вследствие на вътрешни протести ефектът на доминото ще удари и по вратите на Кремъл. Ако тези режими паднат, опозицията в Русия ще има нов повод и пример, който може да последва. От стратегическа гледна точка в Крим се намира и черноморския руски флот, който Русия иска да запази.

Световната общност

Съветът за сигурност на ООН, единствената световна институция, която може да се произнася по въпросите на войната и мира е парализирана да обвини Русия именно, защото е един от големите 5 постоянни члена там. Всяко анти-руско решение ще се сблъска с нейното вето. САЩ и НАТО изразяват загриженост за събитията, но едва ли биха подкрепили Украйна с директно военно участие. Украйна е прекалено голяма и близо до Русия, за да си струва риска. Европейският съюз, в името на който да голяма степен започна кризата в Украйна е почти безсилен, когато нещата опрат до прилагане на твърда сила.

Позицията на България

Какво означава Украинската криза за България? България се намира в окото на международна буря. Това е положение на тишина и безветрие, около което се заформят стихийни вихри. Буквално през една държава от нас на север, запад и юг се намират 3 държави на ръба на разпад – Украйна, Босна и Херцеговина и Сирия. Ситуацията в Украйна е критична. Това е най-голямата и европейска държава от трите. Нещо повече в Украйна живеят над 200 хиляди българи, което ни принуждава да следим обстановката внимателно. Засега позицията на Външното ни министерство е да издаде декларация, подкрепяща териториалната цялост на Украйна. При възможен конфликт с Русия българското население в Украйна ще бъде заплашено. Освен това възможна газова война между Русия и Украйна също би се отразила пряко на Българските доставки, тъй като тръбата от Русия за България минава през Украйна. В този ред на мисли проектът „Южен Поток”, който се опитва да заобиколи Украйна превръща страната ни в геополитически конкурент на Украйна. При всичко това трябва да имаме предвид, че сама нашата страна не може нито да се противопостави на Русия, нито да подкрепи Украйна. Единственото оправдано действие е търсенето на общи позиции в международен план.

Заключение:
Събитията в Украйна следват грузински сценарий. Все по-възможно изглежда анексирането на Крим от страна на Русия или дори разделянето на държавата на няколко части. Тъй като по-голямата част от населението на кримския полуостров е про-руско това ще бъде от полза за Русия тъй като анексирането няма да изглежда толкова като завоевание на чужда територия, а присъединяване на изгубена руска земя. За Украйна, обаче, това е акта груб акт на погазване на териториалната цялост и националния интегритет на държавата, който няма да остане без отговор.
Световната общност трудно може да даде отпор на събитията. Ситуацията е изключително опасна.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 806848
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031