Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2015 12:48 - Критично за 24 май
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 2492 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2015 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прочитам всякакви поздрави за празника на словесността славянска и културата българска. Питам се дали познаваме историята или робуваме на легендарно незнание. Св. св. Кирил и Методий не са българи, доколкото е имало българи през IX век. Те са византийци, това не е етнос, но пак говори за принадлежност. Говори се, че майка им била славянка, но това не е доказано. Родени са в Солун в семейство на висши византийски аристократи.

През живота си те са служили на византийския император и на църквата, изпълнявайки сложни не само от религиозна и книжовна, но и от дипломатическа гледна точка мисии. В България са били всичко на всичко един път. Това е Брегалнишката мисия, при която са покръстили 50 000 българи, но дори за тази мисия житията на светците мълчат. Тя по-скоро е легенда.

Св. Кирил наистина е начетен човек, завършил Магнаурската школа при патриарх Фотий. Освен гръцки и славянски език, владее арабски и еврейски. Едва на 24 г. го изпращат на първата му международна мисия при сарацините. Тази мисия в същината си е философска и е трябвало да защитава Християнската вяра от критиките на Исляма. Защитава се успешно, дори позовавайки се на Корана.

Втората му мисия е с брат му Методий при хазарите. Хазарите са племена, тогава обитаващи днешна Украйна. Същите тези племена завладяват старата Велика България. За мисията Св. Кирил специално научава еврейски език. Не успява да ги покръсти, но освобождава много военнопленници и открива мощите на Св. Климент.

Делото на живота на солунските братя е създаването на глаголицата. Тя е по поръчка на велокоморавския княз Ростислав. Ростислав се бори за независимост от Лудвиг немски. Лудвиг немски е един от тримата внуци на Карл Велики, които си разделят Франкската империя, която дядо им е основал и която носи името Свещена римска империя. Освен на бойното поле Ростислав се бори и за културна независимост и затова му трябват проповедници на славянски език и славянска писменост. Св. Св. Кирил и Методи изпълняват тази задача – въвеждат славянската азбука и проповядват на славянски език. Те и до днес са почитани в териториите на Моравия и Панония, макар че културното им влияние е понамаляло. Въпреки това Светите братя се споменават дори в преамбюла на словашката конституция.

Следващата им мисия е да защитят новата писменост от нападките на статуквото. Германските архиепископи виждат, че влиянието им сред славяните се изплъзва и започват борба срещу новата азбука. Светите братя отиват чак в Рим при папата да се защитят. Св. Кирил там произнася известната си реч срещу триезичната догма, в която казва, че словото на Бог трябва да е достъпно за всички. "Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?“ Римският папа Адриан ІІ приема тези аргументи. Приема и мощите на св. Климент, които Кирил и Методий, откриват при хазарите. Не след дълго св. Кирил умира и погребан именно в църквата на св. Климент в Рим.

Мисията му продължава св. Методий. По това време германските висши клирици подемат нова вълна гонения срещу славяните и техния език на служба. Св. Методий епископ на Панония, но високият пост, който заема, не го спасява от гоненията. Изправен е на съд лично в присъствието на Лудвиг немски. Осъждат го и го затварят за две години и половина. Освобождават само след като самият папа не се застъпва за него. Св. Методий умира малко след това.

Към този момент изглежда, че делото на Кирил и Методий изглежда обречено. Ростислав е прогонен, германските архиепископи вземат надмощие, а учениците на славянските просветители са принудени да бягат. Ето обаче, че стигат до България. Като научава за тях, княз Борис ги горещо ги приема. Именно тук делото на Св. св. Кирил и Методи намира благодатна почва, в която да расте и да се развива. Създаването на славянската писменост няма нищо общо с България, но нейното запазване успява благодарение на нея.
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 806846
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031