Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2015 15:45 - Защо Румъния пребори корупцията, а ние не?
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 2712 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Голямата разлика между България и Румъния в борбата срещу корупцията е, че там тя се случи, а тук тя не се случи, не иска да се случи и има предпоставки от най-висшия пост на държавното управление, че няма да се случи. Румъния успя благодарение на един необикновен правосъден министър, упорит и смел професионалист - г-жа Моника Маковей. Тя направи независим и силен орган за борба с корупцията, който осъжда престъпниците по високите етажи без значение дали са в управлението или в опозиция. Тя пое огромен риск и спечели. Кой у нас има нейния кураж? Без да се поеме риск, няма как да се спечели, каза Маковей и е права. Да, победата й за обществото беше загуба за г-жа Маковей в професионален план. Тя плати със службата си за това, но какво постигна! Дори самите румънски политици едва ли са предполагали колко успешна ще се окаже съдебната им реформа. В противен случай се съмнявам, че биха я подкрепили. Нейните колеги от правителството са мислили, че съдебната реформа е само за опозицията, а не за тях, докато братът на един техен премиер не осъмва с ефективна присъда.
Нашите политици виждат колко е страшна реформата и не искат да я въведат у нас. Самият ни премиер е против. Описва румънските успехи като политически гонения. Права е Маковей като казва, че Борисов не иска до води борба с корупцията. Бойко вижда как със съдебната реформа бумерангът ще се върне към него или приближените му, както стана в Румания. "Вече имаме техния пример и всички си патят. Нека Христо Иванов си прави съдебната реформа. Нищо голямо няма да допусна да направи." Това си представям да се мъти в главата на премиера. Днес на лекцията на Моника Маковей в София демонстративно не е присъствал нито един представител на най-голямата партия във властта.
Посланието е ясно.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Маковей
07.02.2017 09:52
Йуда Макавей е еврейски пълководец, описан в т.н. Макавейски книги в Библията.
Ясно е кой го каза. Но някой ДОКАЗА ли, че нещо са преборили? Май нашият ББ има информирано право да подозира партийни гонения.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807272
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031