Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 20:22 - прочетете това, ако ви се работи в европейските институции
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 1537 Коментари: 0 Гласове:
0



от Портал Европа
http://europe.bg/htmls/page.php?id=19859&category=72

Как да кандидатствате пред EPSO

Как да кандидатствате за работа в Европейските институции? Какво представляват конкурсите на общо основание, провеждани от Европейската служба за подбор на персонала? Какво търсят институциите на ЕС?

На тези и още много въпроси, свързани с процедурите за подбор на кадри в Европейските институции, дават отговор общите разпоредби, приложими към конкурсите на общо основание, провеждани от Европейската служба за подбор на персонала (EPSO), публикувани в днешния брой на Официалния вестник на ЕС.

Екипът на Портал ЕВРОПА, специално за вас, представя тук най-важното, което трябва да знаете.

Конкурсите на общо основание са процедури за подбор, които се организират от EPSO с цел съставяне на списъци на издържалите конкурс кандидати, от които европейските институции могат да набират висококвалифициран персонал, отговарящ на техните потребности.

Какви кадри търсят Европейските институции?

Институциите отдават значение на способността на кандидатите да се справят с често пъти сложни проблеми от разнообразен характер, да реагират бързо на промяната в обстоятелствата и да общуват ефективно. Кандидатите трябва да проявяват инициативност, въображение и силна мотивация. Те трябва да могат да работят както самостоятелно, така и в екип и да се адаптират към мултикултурната работна среда.

Кой участва в процеса на подбор?

Освен кандидатите в процедурата за подбор участват и двата органа, отговарящи за провеждането на конкурса. Това са EPSO и конкурсната комисия.

EPSO осигурява цялата административна подкрепа за извършването на една конкурсна процедура, от публикуването на обявлението за нея, до изготвяне на списъците с одобрените кандидати. Също така службата назначава членовете на конкурсните комисии.

За всеки конкурс се назначава конкурсна комисия. Конкурсната комисия има за задача да подбере най-добрите кандидати въз основа на условията, посочени в обявлението за конкурса.

Конкурсната комисия разглежда дали кандидатите отговарят на специалните условия за допускане, подготвя въпросите за писмените, устните и практическите изпити в зависимост от вида на конкурса, оценява представянето на кандидатите на различните изпити, съставя списъка на издържалите конкурс кандидати и го предава на EPSO в края на конкурса.

Имената на членовете на конкурсната комисия се публикуват на уебсайта на EPSO преди устните изпити.

Работата на конкурсната комисия е тайна. За да се гарантира независимостта на конкурсната комисия, всякакви преки или непреки контакти на кандидатите с членовете на комисията са забранени и могат да доведат до изключване от конкурса. Всяка кореспонденция трябва да бъде адресирана единствено до EPSO, която ще я предаде на конкурсната комисия, когато въпросът е от нейната компетентност.

Колко продължава един конкурс?

Обикновено продължителността на един конкурс е около 12 месеца, като може да варира в зависимост от вида конкурс и броя на записаните за участие кандидати.

Как да кандидатствате?

Първото, което трябва да направите ако сте решили участвате в конкурс на EPSO е да създадете свой EPSO профил. Той позволява да се осъществява връзка с кандидатите, да се запазят и актуализират техните лични данни, както и да се съхранява информация за кандидатурите им. За участие в конкурс можете да се запишете единствено през вашия EPSO профил. За това е по-добре да не изчаквате обявяването на определен конкурс и да създадете предварително EPSO профил, ако проявявате интерес към кариера в европейските институции.

За да създадете профил ви е необходим валиден адрес на електронна поща, който ще използвате като потребителско име за достъп до своя EPSO профил. Препоръчва се да следвате процедурата за създаване на профил, посочена на уебсайта на EPSO http://eucareers.eu/ . Ваша отговорност е да актуализирате електронния адрес и личните данни в EPSO профила си.

Обърнете внимание, че езиците, които EPSO използва са английски, немски и френски. За това вашият профил, както и попълването на документите по различните процедури, трябва да е на един от тези три езика.

Преди да се регистрирате за участие в даден конкурс, трябва внимателно да проверите дали отговаряте на всички общи и специални условия за допускане. Ако решите да се явите на конкурс, трябва да се регистрирате чрез своя EPSO профил и да попълните електронния формуляр за кандидатстване за съответния конкурс. Отговорността да вземете всички мерки за приключване на електронната регистрация в обявения срок е ваша.

Имайте предвид, че самата регистрация може да отнеме известно време поради количеството данни, които трябва да попълните. Информацията, която трябва да попълните, се отнася до:

*
вашите дипломи/обучения: област, срок на обучение, образователна степен и дата на получаване на дипломата или дипломите,
*
вашия професионален опит (ако се изисква такъв): име и адрес на работодателя, вид на изпълняваните задачи, дати на начало и край на изпълняваните задачи,
*
езиците, които владеете,
*
мотивацията ви, която трябва да е подробно изложена.

В момента на вашата регистрация и след като запазите своите данни за първи път, ще получите входящ номер. Този номер ще се използва за справка при появата на технически проблем по време на процедурата за регистрация.

Като допълнение към електронната регистрация трябва да изпратите по пощата или по куриерска служба досие за кандидатстване, което включва разпечатания електронен формуляр за кандидатстване, който трябва да подпишете, придружен от документи, които доказват, че отговаряте на общите и специалните условия от обявлението за конкурса. Срокът за изпращане на досието за кандидатстване се посочва в обявлението за конкурса, който сте избрали.

Пълното досие съдържа подписан формуляр за кандидатстване, като с този подпис заявявате под клетва, че цялата информация, посочена във формуляра за кандидатстване, е вярна и пълна и всички поискани удостоверителни документи. Документите, които е нужно да изпратите трябва да удостоверяват вашето гражданство, образование и професионален опит.

По принцип за не се изисква никакъв удостоверителен документ, освенза някои конкурси с лингвистична насоченост. При тези конкурси владеенето на изискваните езици трябва да бъде удостоверено с диплома или с бележка на обикновен лист, в която се описва откъде знаете тези езици.

За да се гарантират яснотата и разбирането на текстовете от общ характер и на информацията, която се дава на кандидатите или се получава от тях, поканите за различните тестове и изпити, както и цялата кореспонденция между EPSO и кандидатите се съставят единствено на английски, немски или френски език.

Ваше задължение е да следите хода на конкурса и да проверявате информацията, която ви засяга, като редовно влизате в EPSO профила си поне два пъти седмично.

В зависимост от конкурса, който сте избрали, може да ви бъде предложено също така да направите интерактивен тест, чрез който да прецените нивото, което се изисква за тестовете за достъп.

Какво е тест за достъп?

За конкурсите, които предвиждат това, EPSO организира тестове, които дават достъп до конкурсите на общо основание съгласно условията, посочени в обявлението за конкурса. Тези тестове се провеждат на компютър. Точките, получени на тези тестове, дават възможност да се определи дали ще получите покана да се явите на следващия етап от процедурата, но те не се добавят към точките от следващите изпити. За реда и условията за провеждането на теста ще получите информация на своя EPSO профил.

Периодът, през който се провеждат тестовете, е с различна продължителност в зависимост от конкурса и броя на записаните кандидати. Цялата необходима информация, и по-специално продължителността на всеки тест, ще получите чрез своя EPSO профил.

За да се запознаете с провеждането на тест на компютър, в писмото с поканата ще получите хиперлинк към указания и един образец на тест.

Тестовете за достъп се проверяват от компютър.

Какви са изпитите в един конкурс?

След етапа на тестовете за достъп конкурсите се състоят от един или няколко изпити. Те могат да бъдат писмени, практически, факултативни, устни и тестове център за оценяване.

Писмените изпити се провеждат едновременно в един или няколко центъра на територията на Европейския съюз.

Практическите изпити зависят от естеството на задачите и се провеждат съгласно реда и условията, посочени в обявлението за конкурса.

При някои конкурси, най-вече конкурсите с лингвистична насоченост, могат да бъдат организирани факултативни изпити за кандидатите, класирани в списъка на издържалите конкурс.

Устните изпити се провеждат обикновено в Брюксел или в Люксембург.

По принцип устни изпити, комбинирани с тестове в центрове за оценяване, се провеждат по принцип в Брюксел. Ако в обявлението се предвижда явяване на тестове, организирани в център за оценяване, преди устния изпит, конкурсната комисия ще бъде уведомена за резултата от тези тестове единствено с цел да бъде подпомогната при вземането на решения.


Ако не сте преминали успешно писмените или практическите изпити и сте сред кандидатите, поканени да се явят на устния изпит, при поискване от ваша страна можете да получите копие на оригиналната си изпитна работа, както и копие от индивидуалния формуляр за оценка.

EPSO и конкурсните комисии изпълняват задачите си в рамките на общите принципи на правото на Общността. Конкурсните комисии оценяват качествата на кандидатите при спазване на принципа на равнопоставеност. Ако въпреки горепосоченото смятате, че във вашия случай не е приложен някой от тези принципи, в срок от 10 календарни дни от датата на изпращане по електронен път на писмото, с което ви уведомяват за решението, можете да подадете искане за преразглеждане под формата на мотивирано писмо, изпратено по електронен път чрез формуляра за контакт, публикуван на уебсайта на EPSO или по факс на следния номер: +32 22979611.

След приключване на съответния конкурс конкурсната комисия съставя списък на издържалите конкурса кандидати. След това този списък се предава на институциите, като единствено те отговарят за наемането на работа. Списъкът на издържалите конкурса кандидати, както и срокът на неговата валидност се публикуват в Официален вестник на Европейския съюз и на уебсайта на EPSO.

Как става наемането на работа?

Фактът, че вашето име фигурира в списъка на издържалите конкурс кандидати означава само, че дадена институция може да ви покани на интервю, но не представлява нито право, нито гаранция, че ще получите работа в някоя институция.

Наемането на работа се извършва съгласно разпоредбите на Правилника за длъжностните лица в зависимост от потребностите на службите и от бюджета, който е предоставен на разположение.

Преди наемането на работа, трябва да ви се направи медицински преглед съгласно Правилника за длъжностните лица, на който ще бъде проверена способността ви да изпълнявате служебните задължения.

Ако ви наемат на работа като длъжностно лице, трябва да преминете успешно деветмесечен изпитателен срок, преди да станете титуляр.

Какво още трябва да знаете?

Не се предвижда никакво поемане на пътните разходи и на разходите за престой за тестовете за достъп. При определени условия частично се поемат пътните разходи и разходите за престой на кандидатите, поканени на писмени изпити и устни изпити.

Пълният текст на общите разпоредби, приложими към конкурсите на общо основание може да видите ТУК (pdf. format)

http://europe.bg/upload/docs/epso.pdf


Тагове:   EPSO,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 810437
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930