Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 18:45 - Борисов на война срещу културата
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 1597 Коментари: 1 Гласове:
1




Политическите игри са на път да унищожат Старозагорската опера. Нека разгледаме изказването на премиера и да намерим причините.

 

Бойко Борисов:

 

Може ли един билет за опера на данъкоплатците да струва 137 лева – толкова излиза той за Старозагорската опера например. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на почивката след първото полувреме на футболната среща между отборите на Народното събрание и Европарламента в Южния парк, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Борисов каза, че днес ще се срещне с представителите на театралната гилдия, които искали да протестират заради орязване на разходи. „Искам да ги помоля да четат статистиката – колко опери, да речем, има в Австрия или Франция и колко има в България. Може ли един билет за опера на данъкоплатците да струва 137 лева – толкова излиза той за Старозагорската опера например. Ще трябва реформа и тук, няма как иначе. Виждате, Камен Донев като отива в НДК как сам пълни непрекъснато залите – за два часа изчезват билетите и никой не се оплаква за пари. В същото време има трупи, които не са посещавани и всеки ден щели да протестират – това не може да продължава така, да глобяваме целия народ, за да съществуват някакви разни малки трупи. Тези, които могат, хората ще отиват и ще ги гледат”. Някога всяко село е имало читалище, театър, опера - това е било партийна политика, коментира Борисов. Сега обаче времената са други. http://www.focus-news.net/?id=n1391463

 

Първата ми забележка към премиера е, че Стара Загора не е „всяко село”, а шестият по големина град в нашата страна с над 160 000 души население.

Старозагорската опера не е строена през социализма. Това е първата извънстолична опера в България, открита през 1925 г. Тя има 280 постановки през годините. Нейната сграда е първата оперна сграда построена в България.

 

Защо Борисов се е прицелил точно в Старозагорска опера?

 

Защото се опитва да пусне свой парашутист като неин директор. Министерството на културата се кани да назначи за директор никому неизвестния в оперните среди у нас Петър Радевски. http://www.blitz.bg/news/article/75470

И то след предрешен конкурс!

 

Съкращаваме средствата за театрите, но строим мегаломански Лувър за 25 милиона лева! Може би, ако министърът на културата беше театрален деец не би постъпил така.

Ето какво мисли актьорът Христо Мутафчиев, председател на съюза на артистите в България:

 

Българският актьор не е чиновник!

 

„В българския театър в момента работят 1800 човека в 42 театъра, а през 1990 година, при същия брой театри, са работели 5000 души, т.е. съкращението е 2/3. Около 60-70% съкращение е направено за последните 20 години и няма вече накъде. Това е основната тези, която ние ще представим на премиера, за да разбере, че наистина не може да се третира българският актьор като чиновник", обясни Мутафчиев.

 

http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1126602-hristo-mutafchiev-balgarskiyat-aktyoor-ne-e-chinovnik

 

Ще завърша с думите на нобеловия лауреат – поетът Йосиф Бродски:

"За равнодушието си към културата обществото се разплаща най-напред с гражданските си свободи. Стесняването на културния кръгозор е майка на стесняването на политическия кръгозор. Нищо не проправя така пътя на тиранията, както културната самокастрация. Когато после почват да секат глави, то е даже логично. " Й. Бродски

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Коментар из форум
10.05.2010 07:42
Добрите новини са, че Бойко се отказа засега да реже театралните завеси. Типично за него казва едно, после друго. http://dnes.dir.bg/news.php?id=6355886#cmts

Но ето много весели коментари във форума:

Колко съм загубил в този живот.Никога не съм ходил на опера в село. Може ли някой от форума да ми посочи село, имало опера.

Ами скъпи приятелю, той понеже Борисов никога не е ходил на опера, просто не знае,че такава на село няма. Моля те, от мое име, да го извиниш. И нека Бог да ни извини, че ни управляват такива боклуци като Борисов, Станишев, Доган, Костов и всички останали без изключение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 810513
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930